Jdi na obsah Jdi na menu
 


Umíme správně konzumovat mléko?

Umíme správně konzumovat mléko?

František Louda

V návaznosti na příspěvek Zdravotní aspekty spotřeby mléka a mléčných výrobků chceme předložit zkušenosti s konzumaci – kulturou pitného režimu - mléka v Anglii v průběhu dne.

V nabídce čerstvého mléka v obchodě nás překvapí velká nabídka čerstvého mléka o rozdílné tučnosti a objemu. Součástí anglické snídaně je konzumace ovesných nebo jiných forem obilovin - cereálií různě upravených. Vločky se zalévají mlékem o tučnosti 5-6 % a dochucují džemem. Nás však zajímá mléko o vysoké tučnosti. Toto mléko se prodává v balení o 250 ml a je uzavřeno uzávěrem ve zlaté barvě, nazývá se mlékem se „zlatou pečetí“, které je produkováno kravami jerseyského plemene. Konzumuje se pouze ke snídani dětí i dospělými nebo lidmi v rekonvalescenci. V průběhu dne, pokud je mléko využíváno v pitném režimu, je dávána přednost mléku se sníženou tučností mléka 1,5 %, nebo mléku odstředěnému – bez tuku. Tato mléka jsou však obohacena sušenou syrovátkou, která nahrazuje odebranou složku mléčného tuku. Význam tohoto technologického kroku při obohacení mléka se sníženým obsahem tuku spočívá v tom, že přidaná sušená syrovátka nahrazuje organoleptické (chuťové) vlastnosti plnotučného mléka. U nás se však tento technologický krok obohacování mléka se sníženou tučností syrovátkou neprovádí. Tomuto mléku chybí plnost chuti a tím se výrazně snižuje zájem o jeho konzumaci zvláště u dětí! Sušená syrovátka je ceněným zdrojem minerálních látek a stopových prvků a je hojně využívána v potravinářském i farmaceutickém průmyslu.